Hemmagjord mjöd enbart bryggd med ingredienser från Lidl!

Utrustning

  • Jästhink, 12 liter, med vattenlås
  • Hydrometer och mätglas
  • Hävert
  • Slev

Ingredienser

  • 4,25 kg honung
  • 9 liter vatten
  • 14 gram jäst

Gör så här

Tillsätt all honung i hinken, samt allt vatten. Rör om, total volym bör bli ca 12 liter.

Honung i hink

Ta ett prov och mät med hydrometer, OG bör vara ca 110.

Tillsätt all jäst och rör om. Ställ hinken på ett mörkt ställe i rumstemparatur. Inom 24 timmar så kan du se att jäsningen kommit igång genom att se att det bubblar i vattenlåset.

När det slutar bubbla i vattenlåset så är jäsningen klar. Använd en hävert för att flytta mjödet till andra behållare. Var försiktig med att inte få med död jäst från botten.

Bottensats med död jäst

Låt mjödet stå svalt i ca 14 dagar för att låta klarna, samt se till att all jäsning avstannat. Därefter kan mjödet tappas upp på flaska.

Det går att dricka omedelbart, men vinner på några månaders lagring.